De lækreste grove boller til madpakken

De lækreste grove boller, jeg til dato har bagt – Hvis jeg selv skal sige det 🙂

Og så er de tilmed super nemme at lave. De indeholder ganske få og almindelige ingredienser: vand, gær, mel, groft hvedemel og salt. Den store “hemmelighed” er æltningen. Æltningen er super vigtig, for ikke at sige det vigtigste.

Når du ælter din dej i lang tid, udvikles gluten’en i melet. Dejen som ellers er meget lind, bliver sej og samler sig. Jeg ælter ca. 15 min. på fuld kraft på min røremaskine. Selv efter 10 min., kan jeg godt tænke, at dette aldrig bliver til en rigtig dej og har lyst til at tilsætte noget mere mel. MEN NEJ – hav lidt mere tålmodighed, for der sker mirakler… Jeg er sikker på at du bliver lige så forelsket i dejen – som jeg er – hvis du bare venter lidt længere… Tålmodighed er jo, som bekendt en dyd.

Når du nærmer dig 15 minutters røre tid, vil dejen samle sig og ligesom løfte sig fra skålens bund. NU er dejen endelig klar til hævning.

Træk dejen af dejkrogen og dæk skålen til. Jeg er så heldig, at et af mine grydelåg passer perfekt til skålen, men ellers vil jeg anbefale, at du dækker skålen med et stykke plastik (måske en stor frysepose) eller en hævehætte. Et dække af plastik vil modsat et viskestykke holde på fugten og “varmen” i dejen, så du opnår en bedre hævning.

Lad din dej hæve i 1-2 timer. Herefter hældes dejen ud på et godt meldrysset bord. Drys godt med mel over og brug din dejskærer til at skære dejen ud i passende stykker, som løftes forsigtigt over på et stykke bagepapir.

De lækreste grove boller bages ved 250 grader i 12-15 min. meget gerne på en pizzasten eller bagestål. Lad dem køle af på en rist.

Tip: Hvis du ønsker at koldt hæve dine boller (i min. 8 timer) brug da kun 1/4 pk. gær

Tag et kik i min web-shop med bageudstyr http://nyborgs-room.com/ og find alt det udstyr du skal bruge til både brød og kager…

I min web-shop er der altid masser af TILBUD og naturligvis lyn-hurig levering – På gensyn, hilsen Pia 🙂

TIP: Prøv at tilsætte bageenzymer – og du vil opleve at hæveevnen forbedres, så dine boller bliver ekstra lette og sprøde. Samtidig forlænges brødets holbarhed – Køb bageenzymer HER

De lækreste grove boller

  • Forberedelse:
  • Bagetid:
  • Total tid:
  • Portioner: 30
  • Sværhedsgrad: let
  • Type: Brød

Ingredienser:

  • 1 l vand
  • 50 g gær
  • 300 g groft hvedemel
  • 900 g mel
  • 2 spsk salt

Fremgangsmåde:

  1. Rør gæren ud det lune vand
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser
  3. Ælt ved højeste hastighed på din røremaskine (pas på at din maskine står fast)
  4. Dejen skal røres eller æltes i næsten 15 min. indtil den løfter sig fra bunden af skålen
  5. Træk dejen af krogen og lad din dej hæve tildækket i 1-2 timer – gerne lunt.
  6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og drys mel over
  7. Del din dej i ca. 30 stykker med en dejskærer.
  8. Bages ved 250 grader i 12-15 min. Brug gerne en pizzasten eller bagestål
  9. Lad dine lækreste grovboller køle af på en rist.

Udgivet den af

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *